Ma ciało lekko spłaszczone po bokach z dużą łuską i małym otworem gębowym; jeden szereg zębów gardłowych; grzbiet zabarwiony na zielonawo, boki i brzuch o barwie białosrebrzystej, płetwy czerwonawe; zwykle do 25 cm długości, 200 g ciężaru.
cała Europa z wyjątkiem północnej części Wysp Brytyjskich, Skandynawii, Półwyspu Pirenejskiego i Apenińskiego, Syberia; w Polsce: jeziora nizinne, zbiorniki zaporowe, stawy, rzeki z wolnym nurtem
preferuje cieplejsze i głębsze wody o spokojnym prądzie, niższe odcinki rzek, twarde dno; spotykana w wodach granicznych na styku płycizn u głębin, wód płynących i stojących; latem na płyciznach; gdy temperatura wody spada, wybiera stanowiska głębsze
pokarm roślinny i drobne bezkręgowce
żyje w dużych gromadach; tworzy kilkanaście podgatunków, z czego część na stałe przebywa w wodach słodkich, część zaś żeruje w morzu, a na tarło udaje się do słodkich wód; tarło w kwietniu lub maju w płytkich miejscach; ikra przykleja się do ubiegłorocznej roślinności; u samca w czasie rozrodu wysypka tarłowa
sprzęt przede wszystkim czuły: lekkie teleskopowe wędzisko 4-10 m, kołowrotek ze szpulą stałą, żyłka 0,15-0,25 mm, haczyki nr 8, delikatny i dokładnie wyważony spławik (sprawdza się spławik z drutu z przesuwanym obciążeniem)
a) przepływanka z wyważonym spławikiem i przynętą prowadzoną po dnie lub zaraz nad dnem
b) metoda na przystawkę bez spławika – w przypadku okazów trzymających się dalej od brzegu
c) pionowe spinningowanie
połowy od początku czerwca do jesieni, z wyjątkiem upalnych dni latem; zalecane nieduże, ale systematyczne nęcenie; płoć bardzo nieufna i ostrożna; kluczowe jest szybkie rozpoznanie brania; dobre efekty przy przynęcie dotykającej dna lub zawieszonej tuż nad nim, poruszanej od czasu do czasu; należy pilnować, aby żyłka była stale naprężona, aby można było zaciąć przy pierwszym drgnięciu spławika
czerwone robaki, denrobena, larwy owadów, małe pijawki, białe robaki, chleb, ziemniaki, groch, kukurydza, parzona pszenica, ryż