Świnka

(Chondrostoma nasus)

Ma wydłużone ciało z daleko wysuniętym pyskiem; otwór gębowy o zrogowaciałej wardze dolnej, z jednym szeregiem zębów gardłowych; barwa grzbietu szarozielonkawa lub szarobrunatna, płetwy czerwone, charakterystyczne czarne zabarwienie otrzewnej; długość do 40 cm, ciężar do 0,5 kg.

RODZINA karpiowate
LIMIT DZIENNY 5 kg
REKORDOWY OKAZ 2,06 kg; 57 cm
Występowanie:

środkowa Europa; w Polsce: dorzecza i dopływy Odry i Wisły

Siedlisko:

głównie rzeki, miejsca o silnym nurcie, w zimie na głębszych wodach, latem na płyciznach

Pokarm:

glony, cząstki roślin, fauna denna, larwy owadów, jaja i larwy ryb

Tryb życia i rozród:

ryba żyjąca w dużych stadach; tarło w kwietniu, w miejscach o kamienistym dnie z szybkim nurtem; dojrzałość płciowa w wieku 4-5 lat; u samców w tym czasie wysypka tarłowa; często w tym czasie ryba wyskakuje ponad wodę

Techniki łowienia:

lekkie i długie wędzisko 4,5-6 m; kołowrotek o szpuli stałej; 100 m żyłki, 0,14-0,18 mm, małe haczyki 12-14, delikatny, dobrze wyważony spławik
a) przepływanka
b) na przystawkę ze spławikiem i lekkim obciążeniem lub bez spławika

Dodatkowe porady:

największe okazy spotykane w jamach pod jazami, w miejscach o silnym prądzie; bierze przez cały rok przy sprzyjającej pogodzie, latem rano i wieczorem, jesienią i zimą przez cały dzień; w październiku i listopadzie najmniej udane połowy; zalecane zacinanie natychmiast po braniu i stosowanie delikatnego sprzętu; wiosną najskuteczniejsze połowy na przepływankę, od czerwca do września – na przepływankę z przynętą zawieszoną tuż nad dnem lub ciągnącą się po nim

Idealna przynęta to:

czerwone robaki, rosówki, gotowana kasza, groch, ryż, chleb, larwy owadów wodnych, białe robaczki

  • Wędkowanie

    to przyjemność w każdym wieku

  • Wędkowanie

    to pomysł na idealny urlop i gwarancja zbalansowanego odpoczynku

  • Wędkowanie

    w płytkich rzekach to zupełnie inna adrenalina

Przyjemność obcowania z naturą

Wypad na ryby to często czas dla siebie ale równie przyjemny jest w wiekszym gronie

zobacz nasz atlas ryb