To wysokie, lekko bocznie spłaszczone, pokryte dużą łuską ciało; dwa szeregi zębów gardłowych; grzbiet ciemnozielony, boki srebrzyste, charakterystyczny mosiężny połysk, płetwy czerwone, żółta tęczówka oka; długość ok. 22-25 cm, waga do 300 g.
cała Europa bez Półwyspu Iberyjskiego, północnej Skandynawii, Krymu, Szkocji; w Polsce występuje pospolicie
dolny, spokojny bieg rzek; miejsca z szerszą, ciepłą, stojącą lub wolno płynącą wodą; w jeziorach stanowiska zarośnięte, zazwyczaj blisko brzegów
miękki pokarm rośliny, owady
ryba bytująca w większych gromadach, tuż pod powierzchnią wody, gdzie poszukuje pokarmu; tarło kilkakrotnie w maju i czerwcu; ikra przyczepia się do roślin; dojrzałość płciowa w wieku 2-4 lat; ryby dożywają nawet 20 lat
lekkie wędzisko 3,5-5,5 m, kołowrotek o ruchomej szpuli, wystarczy 50 m żyłki 0,1-0,2 mm, czuły spławik, nieduży haczyk 10-16
a) na przepływankę z wyważonym spławikiem i przynętą prowadzoną przy dnie lub tuż nad dnem
b) na przystawkę bez spławika
c) metoda podnoszenia i opuszczania przynęty
mięso wzdręgi jest ościste i nie należy do najsmaczniejszych; w jeziorach wyjątkowo można ją złapać na małego żywca; często mylona z płocią; spotykana w towarzystwie płoci i małego karpia; pod wieczór widoczna tuż pod powierzchnią wody, gdzie poszukuje owadów; zazwyczaj trzyma się blisko brzegów
czerwone robaki, denrobena, białe robaki, miękki pokarm roślinny, owady