Sieja to ryba uzależniona od podgatunku; budowa ciała śledziowata, z małą, spiczastą głową; barwa niebiesko-zielona po ciemnozieloną; boki i brzuch białe lub srebrzyste; średnia długość 40 cm.
alpejskie i podalpejskie jeziora Szwajcarii i Austrii, Niemcy, Wielka Brytania, zlewisko Morza Bałtyckiego, północna Rosja; w Polsce: na północy, w zbiornikach wodnych Ziemi Lubuskiej i Wielkopolski, w Zatoce Gdańskiej, w zalewie Wiślanym i Szczecińskim
ryba jeziorowa; preferuje głębiny, ale też można ją spotkać w strefie przybrzeżnej
fauna denna, drobne ryby, zooplankton
wędrowny tryb życia; podejmuje wędrówki do rzek w związku z tarłem; bardzo wrażliwa na warunki środowiskowe; tarło od połowy listopada do końca grudnia; u samców w tym czasie wysypka tarłowa; ikra składana na dnie piaszczystym lub żwirowatym
wędzisko 2,7-3,5 m, 100 m żyłki 0,20 mm, kołowrotek ze szpulą stałą, bardzo czuły spławik, haczyki 9-12; zestaw może być wyposażony w dwie boczne przypony metoda - głównie przepływanka z dobrze wyważonym spławikiem i przynętą ok. 10-20 cm nad dnem
połowy przez cały rok, z wyjątkiem upalnych dni letnich; bardzo smaczne, delikatne mięso, jak u innych gatunków z rodziny łososiowatych
czerwone robaki, denrobena, białe robaki, groch, pęcak, larwy ochotki, larwy chruścików, muchy, miniaturowe perłowe błystki